Varied Bricks and Ceramic Blocks Comprise the Asymmetric Facade of a Spacious Community Center in Bengal

All images via Abin Design Studio

What began as a task to install a new parking structure in Bansberia, India quickly morphed into an open community center awash with patterned brickwork. Conceived by Abin Design Studio, “Gallery House” spans 380-square-meters and combines multiple masonry techniques to form the asymmetric facade. The Kolkata-based team alternated ceramic blocks created by a local artist and a mixture of rectangular, chevron, and curved bricks sourced from a nearby field, resulting in a variegated, textured structure that mimics the terracotta temples of Bengal.

Positioned opposite the gaping ground entrance, a large staircase spills into the street and offers a seating area for residents hoping to watch the yearly festivities that pass by the building. A spacious hall fills the first floor with a lounge, pantry, and multi-purpose area used for yoga and other classes on the upper stories. When community members head home after the day’s activities, the rooms are converted into dormitories for the staff.

Explore more of the studio’s projects that focus on gathering and social support on its site. (via designboom)

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply